Tegel- och putsfasader som håller

Hur väl en fasad håller sig med tiden beror på hur väl skyddad den är mot sådant som fukt och frost.  För att skydda sin fasad finns det ett antal skötselråd att ha i åtanke:

  • Se över så att den plåt som skyddar fasaden vid taknocken och i anslutning till fasaden, samt taket som helhet, är tätt och helt för att undvika vattenskador och frostskador på vintern.
  • Rengör stuprör och hängrännor från grenar, kvistar, blad och annat som kan göra att vatten rinner över ned på fasaden.
  • Plantera inte rabatter för tätt inpå fasaden. Jorden drar till sig vatten som kan ha en negativ påverkan på grunden och möjligen fasaden.
  • Håll balkongen fri från snö vintertid. Annars kan smältvatten rinna ned på fasaden.
  • En tegelfasad kan det vara bra att hålla ren från saltlagringar och annan smuts. Teglet kan göras rent med en högtryckstvätt. Även en pustfasad kan hållas rent med en högtryckstvätt, men det är bra att tänka på att inte använda starka rengöringsmedel som sliter på putsen.

För att en fasad ska hålla sig i ett bra skick handlar alltså mycket om att ge fasaden rätt förutsättningar genom att se till att andra konstruktioner, som stuprännor och taket, är täta och fungerar som de ska. Om en putsfasad utsätts för allt för mycket vatten kan det exempelvis leda till frostsprängningar i fasaden.

Kontakta oss vid frågor

Har du en fasad som ser ut att behöva en renovering? Kontakta oss gärna så ser vi över vilka åtgärder som är nödvändiga. Till våra arbeten kan du även använda dig av rotavdraget. Läs mer om rotavdraget

Läs också mer om hållbarheten hos fasader av mur och puts. Läs mer

För en trygghet i hela affären

Som ett bolag inom Fasadgruppen kan vi erbjuda expertkunskap för hela fastighetens yttre skal. Vi arbetar hållbart, lokalt och med stor hantverkskunnighet. Vårt mål är att förse er med världens främsta exteriörer.

Referenser

Jobba hos oss

Hos oss arbetar många människor i olika åldrar, med varierande ursprung, olika arbetsuppgifter och erfarenheter. Vårt arbetsområde sträcker sig över hela Sverige.

Gå till vår karriärsida